Websitebouwer – de beste oplossingen voor 2024
De belangrijkste feiten in een notendop
- Duur of ingewikkeld – in het verleden moest de droom van je eigen website hebben minstens één van deze barrières overwinnen.
- De opkomst van de zogeheten websitebouwer heeft een professionele online aanwezigheid makkelijk en betaalbaar gemaakt.
- We hebben de 15 meest populaire aanbieders getest en de vijf beste op een rijtje gezet. De winnaar van 2024 was opnieuw de websitebouwer Wix.com.
The droom van je eigen website hebben is nog nooit zo betaalbaar geweest als vandaag de dag. Vroeger moest je of zelf kunnen programmeren of geld uitgeven aan ontwerpers en programmeurs om je eigen website op te zetten. Tegenwoordig is er een derde optie die steeds populairder wordt: de websitebouwer.
Websitebouwer – wat is het?
Websitebouwerdiensten verplaatsen ingewikkelde programmeerprocessen van de back end naar een soort front end controlepaneel. Dit betekent dat je handmatig het ontwerp van je website kunt aanpassen met ontwerptools, zonder dat je de code hoeft aan te passen; de diensten zorgen hier automatisch voor.
Websitebouwers zijn daarom bijzonder geschikt voor gebruikers die geen zin hebben in coderingsproblemen of die de voorkeur geven aan visueel ontwerp (bijvoorbeeld zoals bij wix.com). Niet alle websitebouwers zijn hetzelfde daarentegen: de verschillende oplossingen kunnen erg verschillen wat betreft de complexiteit van de editor en de ingebouwde kenmerken.
Wix: bekroonde websitebouwer
Je moet even wennen aan de naam, maar je raakt snel bekend met de interface: Wix combineert kwaliteit en kwantiteit als geen andere websitebouwer en maakt het maken van websites makkelijk, zelfs voor beginners.
De gebruikersinterface van Wix is vergelijkbaar met Photoshop met zijn verplaatsbare werkbalk en verschillende handleidingen. Het is in het begin overweldigend – maar de logica van de editor wordt vrij snel duidelijk. Naast de standaardeditor is er ook de uitgeklede ADI-editor, die minder ingewikkeld is, maar minder kenmerken en configuratieopties biedt.
In de standaardeditor, waar je altijd vanuit de ADI-versie naartoe kunt veranderen (alleen gaat de voortgang van je werk verloren), zijn de opties uitgebreid: in de tool box vindt je vele elementen die je in je website kunt inbouwen – de mediabouwer zit vol met foto’s en illustraties van hoge kwaliteit en de blogkenmerken zijn robuust.
Als de geïntegreerde functies niet genoeg zijn, kun je ook veel extra uitbreidingen op de appmarkt vinden, waarvan sommige gratis zijn.
Voordelen
Nadelen
JouwWeb
JouwWeb is verreweg de beste en bekendste software voor het bouwen van websites in Nederland. Het is ontworpen om bedrijven te helpen bij het maken van gepersonaliseerde websites en online winkels met aangepaste domeinen, thema’s, inhoud, betalingsverwerkingssystemen en meer. Het platform stelt organisaties in staat om ingebouwde SEO-mogelijkheden te gebruiken om de rangschikking van websites in meerdere zoekmachines te optimaliseren en met klanten te communiceren via een aangepast e-mailadres.
Voordelen
Nadelen
Hoe we getest hebben
In onze websitebouwertest hebben we geselecteerde tariefopties van 15 grote aanbieders vergeleken. Vanuit ons oogpunt toont deze vergelijking een goed overzicht.
Op deze pagina presenteren gedetailleerd de 5 beste aanbieders. Bij het selecteren van de relevante pakketten, dient de aanbeveling van de aanbieder als oriëntatie. De focus ligt op professionele sjablonen met volledige controle voor individueel lay-outontwerp, tot HTML- en CSS-aanpassingen aan toe.
Voorafgaan aan de evaluaties werden de categorieën gedefinieerd, waarbij de weging van de criteria in balans is. De score werd ingesteld van 0 tot 10 punten.
- Kosten
- Sjablonen
- E-mail & domeinen
- Beveiliging
- Contractduur
- Klantenservice
Veelgestelde vragen over websitebouwsoftware
Wix biedt meer functies dan Jimdo en loopt ook voorop in e-commerce en marketing. Jimdo heeft ook enkele gebreken in de beginnersvriendelijke editors die Wix vermijdt: je kunt bijvoorbeeld geen blog maken met Jimdo Dolphin, maar wel met Wix ADI.
Squarespace is ook modern, maar niet zo makkelijk te gebruiken. Twee van de grootste voordelen van Wix zijn het gratis tarief en het grote aantal extra apps. Squarespace heeft wel een betere blogtool dan Wix en uitstekende klantenservice.
De meeste websitekosten worden maandelijks in rekening gebracht. Dit betekent ook dat je de meeste websitepakketten maandelijks kunt opzeggen, niet alleen jaarlijks. Afhankelijk van het premiumpakket kost je website tussen de 4,50 – 35 euro per maand, d.w.z. tussen de 54 en 420 euro per jaar.